Calçats Alentorn, espardenyes de quarta generació

Calçats Alentorn som una de les botigues més antigues de Valls, que hem anat passant de pares a fills durant quatre generacions. Vam obrir portes el 1939, acabada la guerra civil espanyola, al número 20 del carrer Baldrich, avui carrer de la Cort. Els primers emprenedors en impulsar el negoci familiar van ser els besavis Amadeu Alentorn Ballester i Joaquima Fargas Batalla, si bé aquell mateix any ja s’hi afegiria la filla gran, l'Angelina Alentorn Fargas. En aquells inicis també hi treballaven diverses dones envetant les espardenyes i que es coneixien com les passadores.

Vuit anys després d'obrir portes, el 1947, es va incorporar al negoci familiar la filla mitjana de l'Amadeu i la Joaquima, la Maria Alentorn Fargas, i una cosina, la Pepita Fargas. Eren temps de canvis, en què el mercat començava a reclamar calçats més actuals, més moderns, més sofisticats.

Pepita Fargas i Maria Alentorn, a la porta del número 20 del carrer de la Cort, l'any 1951.

Pepita Fargas i Maria Alentorn, a la porta del número 20 del carrer de la Cort, l'any 1951.

Joaquima Alentorn, Josefina Urpinell i Maria Alentorn, a l'interior de la botiga del carrer de la Cort 20, l'any 1959.

Joaquima Alentorn, Josefina Urpinell i Maria Alentorn, a l'interior de la botiga del carrer de la Cort 20, l'any 1959.

Amadeu Alentorn Ballester i Maria Alentorn Fargas, a la porta del número 20 del carrer de la Cort, l'any 1940.

Amadeu Alentorn Ballester i Maria Alentorn Fargas, a la porta del número 20 del carrer de la Cort, l'any 1940.

 Tot i així, Calçats Alentorn no vam renunciar mai als nostres orígens i vam combinar les noves propostes de calçats amb les tradicionals espardenyes de pagès, les espardenyes de treneta i les de Blanes. De fet, La Pinyola, una de les primeres i més experimentades passadores de la casa, va ensenyar a la Maria Alentorn a passar espardenyes.  No les tenia totes amb ella, i per això quan era gran i ja no temia que  pogués perdre la feina li va ensenyar l'ofici. Eren bons temps per al negoci. Tothom vestia aquest calçat i les passadores s'embutxacaven un duro per cada dotzena de parell d'espardenyes.

Havien de passar dotze anys (1959) perquè entrés en el negoci la filla petita de l'Amadeu i la Joaquima, la Joaquima Alentorn Fargas, que juntament amb la Josefina Urpinell van posar-se al capdavant del negoci familiar. Dos anys després, però, el 1961, la Maria Alentorn va tornar a agafar la botiga, que va decidir traslladar-la al número 38 del carrer dels Metges.

La següent generació, la tercera, en incorporar-se al negoci familiar, va ser la Candela Pau Alentorn, que va entrar a treballar amb la seva mare, la Maria Alentorn, a la botiga del carrer dels Metges, el 1983. Poc més d'una dècada després, el 1994, el tradicional comerç passaria a la que actualment és la seva ubicació actual, al número 40 del carrer Sant Antoni. La Maria Alentorn es va jubilar l'any 1999 i a partir d'aquest any la Candela es va quedar al capdavant del comerç fins a dia d'avui.

Desprès d'uns anys de decadència de l'espardenya, el final de la dictadura i els nous aires que bufaven al país, amb renovades mostres de vigor catalanista, van portar la revaloració de l'espardenya i la recuperació gradual del sector.  Eren moments en què la cultura tradicional i popular emergia de nou, de la mà de les danses populars, o dels diferents elements folklòrics com els bastoners, els diables, els geganters, o els mateixos castellers. Tots ells van contribuir a proporcionar una nova estirada al negoci, a l'hora que s'obrien noves oportunitats de mercat. Perquè també es feien espardenyes per a nuvis, o per nens i nenes que feien la comunió.

La Maria Alentorn explicava sovint l'anècdota que durant uns anys es van enviar espardenyes als Estats Units. El motiu? Doncs que hi vivia una vallenca que feia nines de porcellana de mida real i les vestia amb les indumentàries pròpies de cada regió. I és clar, a les catalanes els hi posava espardenyes.

Maria Alentorn passant espardenyes al carrer del Metges 38, l'any 1992.

Maria Alentorn passant espardenyes al carrer del Metges 38, l'any 1992.

Maria Alentorn passant espardenyes al carrer del Metges 38, l'any 1992.

Maria Alentorn passant espardenyes al carrer Sant Antoni n40, l'any 1996.

L'últim membre de la nissaga en entrar al negoci familiar ha estat el Marc Ferré Pau, fill de la Candela Pau Alentorn, que ha reinventat el disseny i la comoditat de les tradicionals espardenyes i ha propiciat la venda online d'aquest producte que viu una segona joventut, amb noves exportacions internacionals i la penetració de nous mercats com el britànic i el japonès, entre d'altres. El nou món digital, les plataformes, les xarxes socials, i les passarel·les de vendes online era propici per a emprendre noves aventures empresarials. I és quan en Marc decideix crear i impulsar la marca Terra d'Espardenyes.

Calçats Alentorn disposa del Carnet d'artesà que confereix la Generalitat de Catalunya i és membre de l'Associació d'Artesans de l'Alt Camp. Fidels als orígens, fa uns anys vam recuperar la tradicional espardenya vallenca a través d'un model dels anys 70. Un client les havia trobat a les golfes de casa de l'avi i ens les va portar: son les espardenyes que vesteixen els Mossos d'Esquadra quan s'engalanen.

Un altre reconeixement important va arribar el 2019 quan l'Ajuntament de Valls va fer-nos l'honor d'atorgar-nos la distinció de Santjoaner. El reconeixement a la trajectòria festiva del Santjoaner es fixava per primera vegada en un detall que fins aleshores havia passat desapercebut però que ha donat i dóna molt caràcter al Seguici Cerimonial: les espardenyes que llueixen gran part dels balladors.

 "A Valls un obrador històric, Calçats Alentorn, obert des de 1939, en proveeix no sols per a Sant Joan sinó per a altres indrets, celebracions i persones. L'Ajuntament els reconeix la feina i els lliura la bandera de la Ciutat que portaran en dos dels actes destacats de la Festa Major: l'anada i tornada a la tronada, i el tomb del poble".